Već pripremamo druge, “Novosadske pozorišne igre”

Već pripremamo druge, “Novosadske pozorišne igre”

“Novosadske pozorišne igre”, novopokrenuti festival za decu i mlade koji je prvi put održan maja 2022. godine, okupio je izvanredne umetnike iz najšireg evropskog konteksta. Publika je imala priliku da vidi šta rade lutkari u Češkoj, kakvo je lutkarstvo u Slovačkoj, kako o svetu danas razmišljaju umetnici u Finskoj, kakvo pozorištu za decu i mlade stvaraju umetnici u regionu, te kakvo fantastično pozorište kreiraju ljudi u dalekom Sanktpeterburgu.

Prema oceni učesnika i novinara, “Novosadske pozorišne igre” pamtiće se po nekoliko odličnih predstava koje su redefinisale naše dosadašnje shvatanje umetničkog akta, prvenstveno zato jer su pomerile do sada poznatu lestvicu poimanja umetničkog stvaranja.

U tom rangu bila je, pre svih, fascinantna “Gerdina soba” Teatra Osobnjak iz Sankt Petersburga, u režiji Jane Tumina, koju je, malo je reći, ingeniozno odigrala fascinantna glumica Alisa Olejnik. Prve Igre pamtićemo i po zadarskom “Kafe kraljevstvu”, finskim “Nevidljivim zemljama”, kragujevačkom “Tihom dečaku”...

Mesec dana po završetku prvog festivala, na kojem su ostvareni neki izuzetni umetnički, ali pre svega ljudski kontakti, Pozorište mladih koje organizuje festival, počelo je pripreme za druge “Novosadske pozorišne igre”.

Pripreme su počele pozivom profesionalnim pozorišnim trupama da prijave svoje predstave za selekciju. Predstave selektuje direktor Pozorišta mladih Mihajlo Nestorović, prema čijoj je ideji i nastao ovaj festival.

Na “Novosadske pozorišne igre”, koje imaju takmičarski karakter, mogu da se prijave umetnici koji se bave različitim vrstama pozorišnog stvaralaštva za decu i mlade. Jedini uslov je - dobra predstava.

Kao organizator festivala, Pozorište mladih učesnicima obezbeđuje smeštaj i ishranu, te honorar za izvođenja, kao i putne troškove u ukupnom iznosu do 200.000 dinara.

Prijavni materijal možete preuzeti u prilogu.

Pozivno pismo

Invitation letter

Prijavni formular

Application form

Fotografije: Vladimir Veličković