O nama

Pozorište mladih, Novi Sad je osnivač Novosadskih pozorišnih igara, međunarodnog festivala profesionalnih pozorišta za decu i mlade. Festival se odražava u drugoj nedelji maja meseca. Festival je osnovan 2022. godine sa ciljem obeležavanja 90 godina od osnivanja Pozorišta mladih, a simbolično u godini kada je Novi Sad nosio titulu Evropske prestonice kulture. Festival je takmičarski, a o nagradama oslučuje međunanrodni stručni žiri.
Pozorište mladih osnovano je 1932. godine kao Lutkarsko pozorište, pri Sokolskom društvu u Novom Sadu. Pozorište je nastalo iz Sokolske sekcije lutkara, koja je formirana 1930. godine.
Svoju salu Pozorište lutaka dobilo je 1936. izgradnjom Spomen – doma “Kralj Aleksandar I”, velelepnom i modernom zdanju izrađenom po projektu uglednog arhitekte Đorđa Tabakovića. Sala je imala 166 mesta a napravljena je i nova pozornica. U toj zgradi radi i danas.
Tokom II Svetskog rata Pozorište nije radilo i pretrpelo je veliku štetu – lutke, scenografija, kostimi su uništeni ili ukradeni.
Pod imenom Vojvođansko pozorište lutaka počelo je da radi odmah po završetku rata, ali uz velike teškoće. Usledila je promena imena u Gradsko pozorište lutaka, zatim Pozorište lutaka, da bi 1968. pozorište dobilo svoj današnji naziv - Pozorište mladih. Večernja, kasnije Dramska scena, počinje da funkcioniše 1991. godine. Od tada u Pozorištu mladih funkcionišu dve scene: Scena za decu i Dramska scena, a predstave se igraju u Velikoj i Maloj sali.
Za više od devet decenija postojanja na scenu je postavljeno više od 300 naslova, odigrano više od 20.000 predstava, a videlo ih je nekoliko miliona gledalaca.