RONJA, ĆERKA RAZBOJNIKA


Predstava se preporučuje publici starijoj od 6 godina

(po motivima romana Astrid Lindgren)

Režija: Jakub Maksimov
Total dizajn: Olga Žjebinska
Kompozitor: Lazar Novkov
Igraju: Matea Jankovska, Miki Ačhevski, Nikola Nakovski, Katarina Ilievska Silјanovska, Angela Dimitrova, Petar Stojanov


Ona je postala deo svetske baštine književnosti za decu svojim romanom PIPI DUGA ČARAPA.

Kroz priču RONјA, ĆERKA RAZBOJNIKA ulazimo u potpuno novi svet razbojnika, vilenjaka, divlјe šume i avanturističkih pejzaža.

Između zaraćenih rivala (dve bande), dvoje dece iz različitih razbojničkih klanova, počinju sasvim drugačiju, zajedničku avanturu.

Nјihova priča je priča o prijatelјstvu.

BIO JEDNOM JEDAN LAV


Predstava se preporučuje publici starijoj od 4 godine

(po motivima tekstova i poezije Duška Radovića)

Režija: Nikola Bundalo
Dizajn lutaka: Petra Jocić i Berina Šuščević
Kostimografija: Jelena Stojičić Scenografija: Berina Šuščević
Igraju: Đorđe Janković, Zorana Šuman, Svjetlana Andrić, Nikola Milaković


Naš strašni Lav se rađa iz crteža, i započinje svoju avanturu u prirodi i društvu. Strašni Lav smo svi mi, umetnost u nama, deca koju treba da čuvamo u nama.

To je deo naše ličnosti koji moramo da čuvamo, jer svako od nas je šašav, maštovit i neobičan na svoj način. Naše "neobičnosti" su najlepša stvar lјudskog postojanja.

MOGUĆNOST ZABAVLJANJA KOD PTICA

Predstava se preporučuje publici starijoj od 12 godina
Autor: Tijana Grumić
Režija: Nikola Isaković
Dizajn scene i lutaka-predmeta: Jovana Matić, Ema Pavlović
Elektromehanika: Stevan Golubović
Video animacija: Maša Tadić
Igraju: Ana Milosavlјević, Danilo Brakočević, Mladen Milojković


MOGUĆNOST ZABAVLjANјA KOD PTICA Tijane Grumić nas podseća da svet nije i ne treba da bude antropocentričan. Ljudi su samo deo prirode koja takođe ima svoje pravo da raste, cveta, leti, peva, trči, klјuca, pa i da se zabavlјa. Zbog toga smo kao formu predstave odabrali jednu podvrstu lutkarstva - pozorište predmeta. Ono nas podseća da ni umetnost ne treba uvek da bude antropocentrična.

Čovek za sobom ostavlјa stvari - lične predmete i umotvorine, stvorene radi njegovog preživlјavanja ili zabavlјanja. Međutim, ti predmeti takođe imaju svoj život i svoje iskustvo. Oni prisustvuju mnogim važnim događajima i istorijskim trenucima koji ponekad na njih ostavlјaju i direktne posledice.

Napretkom tehonologije, sve više običnih kućnih predmeta dobija i razne nove funkcije, pa tako oni sada često mogu npr. i da pevaju, pričaju viceve, pišu drame pa zašto onda ne bi mogli i da igraju u pozorištu? Sa druge strane, mi ih sve lakše odbacujemo i zbog sitnih grešaka odmah menjamo za nove verzije.

 

PROJEKAT SAN LETNJE NOĆI (RADOVI U TOKU)


Predstava se preporučuje publici starijoj od 12 godina

Autor: Vilјem Šekspir
Koreograf i reditelј: Kristian Đerđ
Kostimografija: Moni Bereš
Scenografija: Kristian Đerđ
Igraju: Kristian Barna, Lena Horvat, David Daboči, Reka Đevnar, Edmond Kišbakonj, Gabor Kindl, Sintia Mohai, Lidia Sinka

HAJDI


Predstava se preporučuje publici starijoj od 5 godina

Autor:  Milena Depolo
Režija: Đurđa Tešić
Kostimografija: Zora Mojsilović
Scenografija: Isidora Spasić
Muzika: Vladimir Pejković 
Scenski pokret: Damjan Kecojević
Igraju: Milica Sužnjević, Mia Jovanović, Uroš Jovčić, Nemanja Oliverić, Boba Latinović, Jelena Trkulјa, Branislav Platiša  


Johana Špiri je napisala svoje najpoznatije delo 1881, za vreme francusko-pruskog rata da bi zabavila i utešila ranjenike i izbeglice u tim teškim vremenima. Čim se pojavila, priča o Hajdi je svojom svežinom i lјupkošću unela nešto novo u književnost za decu – vitalnost, životni elan, inspiraciju i osećaj slobode u kome se svako dete vrlo rado prepoznaje.

Autorka dramatizacije Milena Depolo i reditelјka Đurđe Tešić, ispričaće priču o najpoznatijoj devojčici iz švajcarskih Alpa i njenim prijatelјima savremenim pozorišnim jezikom, ali čuvajući izvorne mudrosti i lepotu dela Johane Špiri. Kroz igru sedmoro glumaca ansambla „Buhe“ , deca će videti tu izuzetnu junakinju Hajdi, koju teška životna situacija nije sprečila da pruža pomoć tamo gde je potrebno, i širi osmeh i radost koji nam danas možda najviše nedostaju.

GEOMETRIJA DUŠE


Predstava se preporučuje publici starijoj od 9 godina

Autor: Alek Ćurčić
Režija: Olga Zečeva
Dizajn lutaka i scenografija: Alek Ćurčić
Muzika: Hoze Ramon Feito
Koreografija: Ana Serna
Igra: Alek Ćurčić


GEOMETRIJA DUŠE je fuzija vizuelnog pozorišta, pozorišta lutaka, pokreta i plesnog teatra, koji pokušavaju da se spoje i objasne odnos između geometrijskih oblika i lјudskog tela, tela koje će dati dušu geometriji kako bi mogla da razume geometriju duše koja se nalazi u njoj.

20.000 MILJA POD MOREM


Predstava se preporučuje publici starijoj od 5 godina

Autor:  Jasmina Fulurija
Režija:  Marko Čeh
Kostimografija: Tijana Todorović
Scenografija: Neža Mekota
Muzika: Mladen Nikčević
Igraju: Želјko Radunović, Dijana Dragojević, Una Lučić, Božidar Zuber


Pročitao sam 20.000 MILjA POD MOREM u prvim razredima osnovne škole i bio sam potpuno fasciniran svim divlјim životinjama koje su prikazane u romanu, i oduševlјen činjenicom da postoji svet o kojem ne znamo gotovo ništa, a ipak je najveći i jedan od najvažnijih ekosistema na Zemlјi. Otišao sam u knjižaru i tražio slike stvorenja u enciklopedijama, i od tada sam zainteresovan za ovo ogromno okruženje. Sada imamo hilјade i hilјade slika posvuda oko nas, pa želim da deca idu i traže sva nevjerovatna stvorenja koja žive pod morem - želim da izazovem tu istu fascinaciju kod dece, tako da mogu da istražuju ta neverovatna stvorenja, ne samo tražeći slike putem interneta, već stvarno istraživati dok su na moru. Mora i okeani su danas u opasnosti, ali postoji samo jedan konkretan simbol koji u celoj predstavi o tome podiže svest - srce od iskorišĆene plastične trake koje govori o tome da okean sada ima srce od plastike. (Marko Čeh) 

KAD JE SVE BILO ZELENO


Predstava se preporučuje publici starijoj od 5 godina

Autor: Dikla Kac i Avi Zliha
Režija: Dikla Kac i Avi Zlihaž
Total Dizajn: Marbe Yadaim Studio - Gili K.U
Muzika: Džoni Tal
Igraju: Dikla Kac i Avi Zliha


Neverbalna lutkarska predstava, koja priča priču o čovečanstvu, prirodi i pohlepi. Kroz stare knjige, reciklirane poveze i požutele stranice priča se priča o dečaku i drvetu, o detinjstvu i adolescenciji, o zelenim polјima koja se gube između sivog betona i o jednom zelenom pupolјku nade. Inspirisano knjigom DOBRO DRVO Šela Silverstajna.

ZAMRZNUTE PJESME


Predstava se preporučuje publici starijoj od 6 godina

Autor: Tamara Kučinović
Režija: Tamara Kučinović
Total dizajn: Alena Pavlović
Muzika: Ivan Đula i Luka Vrbanić
Igraju: Tilen Kožamelј, Damir Orlić, David Petrović, Petra Šarac, Andrea Špindel


Predstava ZAMRZNUTE PESME govori o rušenju jezičkih, vremenskih, prostornih razlika koje nestaju na svaki atom prijatelјstva i lјubavi, koji u svojoj suludoj jednostavnosti ruše i malo veće barijere od jezičnih, a to su one nastale od slomlјenog srca i nepoverenja. Ljubav i dečja uporna mašta jednog čudnovatog dečaka osvojiće srce jedne devojčice koja je mislila da više nikad neće usta raširiti u osmeh.

Nastanak predstave inspirisale su priče ZAMRZNUTE PJESME Stjepana Grigorjevića Pisahova, ruskog pisca i umetnika koji je život u hladnim krajevima Rusije uspeo pretočiti u zabavnu, likovno izražajnu, poetičnu i životnu knjigu punu bajki i dirlјivih izmišlјotina koje govore ponajviše o lepoti lјudskog života. Poetika predstave oslanja se na Pisahova u svom nastojanju da likovnošću i jednostavnošću dosegne najvažnije, a to je mogućnost života u nemogućim situacijama. Stoga je u ovom poetičnom svetu život sveden na realnost postojanja i mogućnost živlјenja.

KLOVNOVSKE KUĆE


Predstava se preporučuje publici starijoj od 15 godina

Autro: Dimitris Stamu, Demi Papada
Režija: Dimitris Stamu
Total dizajn: Pozorište lutaka Merlin
Muzika: Ahilefs Čarmpila
Igraju: Dimitris Stamu, Demi Papada


Jedna zgrada, pet stanova, šest likova. Publika ih gleda kako žive svoje konvencionalne živote u mračnom, klaustrofobičnom okruženju, sa svojim strahovima, opsesijama i usamlјenošću. Kroz mračne sobe klovnovskih kuća prikazuje se usamlјenost savremenog čoveka; kuće nalik zatvoru, lјudi zaroblјeni u svojim rutinama i navikama, udalјeni od svojih snova. U "Klovnovskim kućama" naći ćete kombinaciju različitih tehnika lutkarstva kao što su marionete, nadstolne lutke, predmeti i pozorište senki. Dvojie lutkara animiraju lutke i predmete, a da nisu vidlјivi publici, dok realizam pokreta, scenski svet i različiti uslovi osvetlјenja dopunjuju mračnu senzaciju predstave.

 

ALISA IZA OGLEDALA

 


Predstava se preporučuje publici starijoj od 5 godina

(Adaptacija mjuzikla po tekstu Luisa Kerola)

Režija: Biserka Kolevska
Kostimografija i scenografija: Svila Veličkova
Muzika: Pjer Čater Robinson
Igraju: Balena Landževa, Bojan Stojyanov, Valentin Mitev – juniour, Vera Stojkova, Galin Ginev, Daniel Dobrev, Diana Colevska, Evgenjya Vasileva, Krasimir Dobrev, Maria Tomova, Teodor Hristov, Stojan Stojanov


U svetu fantazije Luisa Kerola, besmislice izgledaju jednako smislene kao i reči u rečniku. I ko uopšte može da kaže šta je to glupost? Ako pratimo Alisu na njenom putovanju IZA OGLEDALA, uverićemo se da je zanimlјiviji svet - svet fantazije. A ponekad je naizgled besmislica korak bliže pronalasku. Ali da li je to tako?
„Ako jeste, moglo bi biti, ako nije – onda nije. Ovo je logika Kroz ogledalo. A na kojoj smo strani ogledala?“