Promovisane master studije lutkarstva AU Novi Sad

U godini kada slavi pedeseti rođendan, Akademija umetnosti Novi Sad akreditovala je dvogodišnje master studije pod nazivom Lutkarstvo. Na promociji ovih studija govorili su dekan AU Siniša Bokan i prodekanka za nastavu Vesna Ždrnja, kao i dva profesora koja će predavati na njima, dr Saša Latinović i Ivana Mijić Nemet. Oni su predstavili predmete i bogat sadržaj nastave kao i načine njenog izvođenja.

Zanimljivo je, između ostalog, i to da će se deo nastave održavati i u Pozorištu mladih, i tim povodom su dekan AU i v.d. direktora Pozorišta mladih Aleksandar Ćurčić, rukujući se, istakli obostrano zadovoljstvo budućom saradnjom, koja bi mogla rezultirati dobrim predstavama.

C67A2323

Bokan je napomenuo da je novosadske AU jedina u regionu koja ima stalnu praksu na svim departmanima, dok je Vesna Ždrnja izrazila veliko zadovoljstvo što je predmet Književnost za decu pridružen ovim studijama, tim više što se književnošću za decu na takav način bavi vrlo malo ljudi kod nas. Istakla je da će na AU imati i vrlo inovativne pristupe na svim predmetima, pa i na scenskom pokretu, gde će im se pridružiti Anđelko Beroš, koji se školovao u Barseloni. Jedan od predavača biće i glumac Pozorišta mladih Slobodan Ninković, koji je uz Sašu Latinovića jedan od najozbiljnijih lutkara u zemlji. Ždrnja je otkrila da je program postavljen široko i vrlo kompleksno, pa se nadaju da mi mladi glumci mogli ozbiljno da se zaljube u lutkarstvo i da ove studije prerastu u osnovne.

Na kraju ovog susreta, v. d. direktora pozorišta mladih Aleksandar Ćurčić poklonio je AU nekoliko knjiga iz pozorišne biblioteke, kao i 10 knjiga Livije Krofli,n koje su prethodno promovisane u okviru Novosadskih pozorišnih igara.