Pozorišni pogled: Ana i njen dnevnik

Pozorišni pogled: Ana i njen dnevnik

Simbolično, veče pre Dana pobede nad fašizmom, dana kada je nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svetskom ratu, plesna predstava Dnevnik Ane Frank, rediteljke Renate Vidič, koreografa Siniše Bukinca i ansambla Pozorišta Koper iz Slovenije otvorila je treće Novosadske pozorišne igre. U Sloveniji je pre nekoliko godina dnevnički zapis Ane Frank uklonjen sa spisaka zvanične lektire u osnovnoj školi. Knjiga je ostavljena kao izborni lektirni naslov i da li će se čitati, ostavljeno je na izbor predmetnog profesora. Zbog toga je izuzetno dragoceno što Pozorište Koper ipak nastavlja da prenosi tragično svedočanstvo jevrejske porodice Frank tokom rata.

Ana (Tina Gunzek) u svojstvu Ane naratorke pripoveda delove iz dnevnika, dok Ana Dnevnik (Tjaša Bucik), Anina porodica i drugi Jervreji sakriveni na tavanu (Siniša Bukinac, Vito Kolanđelo, Patricija Crnkovič, Noemi Bak i Luka Ostrež) plešu dešavanja. Najuzbudljiviji momenti predstave su oni u kojima su radnja i naracija u kontrapunktu. Skučenost skrovišta i osećaj klaustrofobije, umesto prostorno, vrlo jasno je dočarana kroz muziku (Mirko Vuksanovič) i video projekcije. Odabir teksta iz Dnevnika vrlo uspešno balansira informacije o ratu, zločinstva koja su činili Nacisti i Anin unutrašnji svet satkan od tinejdžerskog bunta, promišljanja o ljubavi i sreći.ž

Učenje o ratovima i strahotama iz prošlosti možda spreči buduće ratove ili nas natera da glasno progovorimo o ratovima koji se danas dešavaju i u kojima stradaju civili i deca.

Divna Stojanov, dramaturškinja

UTISCI PUBLIKE: 

"Ja sam sve razumela, samo mi nije jasno što je Hitler mrzeo Jevreje." (gledateljka, 9 godina)

"Jako mi se svideo ples! Baš je dobro!" (gledateljka, 11 godina)

"Ja sam u šoku! U školi smo učili malo o ovome, ali ja nisam znala da je ovo stvarno ovako bilo." (gledateljka, 11 godina)

"Ja bih voleo da vidim to skrovište u kojem su se oni krili. I to osmoro ljudi. Ja jedva sa bratom delim sobu." (gledalac, 9 godina)

"Koreografija je savršena. Iako je glumica govorila, sve je bilo jasno kroz pokret". (gledateljka, 15 godina)

"Meni je bilo jako tužno, ali drago mi je da sad znam o Ani Frank." (gledateljka , 10 godina)

"Ne znam kako su plesači uspeli da plešu na tako potresnu temu." (gledateljka, 10 godina)

 

P.S. Pozorišni pogled nije mišljen kao pozorišna kritika, ni kao prikaz predstave, već kao skup utisaka jedne dramaturškinje i publike neposredno nakon gledanja predstave.

 

 

 

Divna Stojanov