Pozorišni pogled: Adrijan Mol i njegov dnevnik

Kao i sve pubertetlije, Adrijan Mol ima samo jedno pitanje – zašto je meni najteže na svetu. Knjige Sju Tauzend „Tajni dnevnik Adrijana Mola (13 3/4 god.)”, „Bolno odrastanje Adrijana Mola“, „Iskrene ispovesti Adrijana Mola“ obeležile su, utešile, ohrabrile i uveseljavale najosetljivije godine mnogih tinejdžera. Iako je knjiga čitana i danas, na velika vrata u svet današnjih mladih vraća se predstavom Pozorišta „Boško Buha“.

Tajni dnevnik Adrijana Mola FOTOGRAFISAO Vladimir Jablanov

Dramaturškinja Milene Depolo i rediteljka Tanja Mandić Rigonat za predstavu „Tajni dnevnik Adrijana Mola“ odabrale su ključna zbivanja iz života engleskog tinejdžera niže klase, u doba Margaret Tačer. Specifično doba tačerizma, pank pokreta i buntovništva koje se prelamalo kroz uličnu umetnost, odeću, muziku, knjige, zadržano je i u predstavi. Problemi Adrijana Mola (Mladen Lero) slični su savremenim ovdašnjim mladima – ima bubuljice, roditelji mu se razvode, trpi nasilje u školi, nesrećno je zaljubljen. Većina problema reše se sami od sebe, te Adrijan poentira da je život smena dobrih i loših dešavanja i samo ih treba preživeti.Kako su Adrijanovi dnevnici bili sastavni deo mog odrastanja i sazrevanja, a cinični, duhoviti baksuz Adrijan Mol jedan od omiljenih književnih junaka, priznajem svoju neobjektivnost i pristrasnost prema knjigama, pa reč prepuštam publici.

Divna Stojanov

UTISCI PUBLIKE:

„Predstava je sjajna! Imam 13 godina i u potpunosti sam se pronašla u liku Adrijana Mola. Jako slične stvari se dešavaju meni i mojim drugarima.“ (gledateljka, 13 godina)

„Jako mi se svidela predstava! Naročito kraj kad Adrijan kaže da je život sastavljen i od dobrih, i od loših događaja, i da će loši proći. To me je utešilo.“ (gledateljka, 13 godina)

„Sledeće godine mi je 13. rođendan i znači mi da vidim šta me čeka u životu. Samo da ne dobijem bubuljice! Joj, samo da nemam bubuljice!“ (gledateljka, 12 godina)

„Meni se nije svidelo kad su se Adrijan i Pandora poljubili. Mogli su samo da se zagrle, dovoljno je.“ (gledateljka, 8 godina)

„Baš mi je bilo uzbudljivo! Puno toga se desi, ali sve ispadne super na kraju!“ (gledalac, 11 godina)

 

P.S. Pozorišni pogled nije mišljen kao pozorišna kritika, ni kao prikaz predstave, već kao skup utisaka jedne dramaturškinje i publike neposredno nakon gledanja predstave.