Priprema, pozor – pitanjaaaaa...

Priprema, pozor – pitanjaaaaa...

Deca Dramskog studija Pozorišta mladih, osnovnoškolskog uzrasta od prvog do petog razreda, bila su deo radionica “Mladi kritičari”, osmišljenih da budu jedan od pratećih programa “Novosadskih pozorišnih igara”. Na njima su, posle predstava, deca razgovarala o temama i dilemama njihovih autora, načinu rada, razumevanju teksta i zanata.
Polaznike ovog studija glumi i o pozorištu, inače, podučavaju glumice: Neda Danilović i Slavica Vučetić, a na radionicama/razgovorima koji su upriličeni tokom festivala gošća - edukatorka i moderatorka bila je Divna Stojanov.
U susretim najmlađih kritičara i stvaralaca čula su se vrlo zanimljiva pitanja, otvorena i duhovita. Deca su pronalazila način da artikulišu svoja osećanja o odgledanoj predstavi i čini se da su u tom svom čistom nastojanju bila preciznija od velikih kritičara.
“Radionica 'Mladi kritičari' svojevrstan je uvod u pozorišnu umetnost.”, kaže Divna Stojanov. “Namenjena je predškolcima i mlađim osnovcima, a cilj joj je da ih nauči osnovnim pozorišnim pojmovima i pruži alate pomoću kojih mogu da gledaju, razumeju i analiziraju predstavu, i da kasnije o njoj razgovaraju. Ideja radionica je da najmlađi gledaoci izgrade kritičko mišljene, da steknu samopouzdanje da ga iskažu i da nauče da obrazlože zašto im se predstava (nije) svidela.”, reči su Stojanov koja precizira da predstave uvek gledaju zajedno, a da potom pokušavaju da što detaljnije razlože složen sistem kakav je pozorišna predstava. Stojanov smatra da su susreti dece sa umetnicima na “Novosadskim pozorišnim igrama” dragocena prilika da deca pitaju autore o svojim nedoumicama i da razmene utiske i zapažanja.
“Radionicama pozorište preuzima na sebe obrazovnu ulogu u širem smislu, Osim mesta izvođenja predstava, postaje i prostor diskutovanja, promišljanja, učenja i razmene mišljenja.”, zaključuje Stojanov.  Pored svega toga, deca su posle predstave popunjavala i upitnike u kojima su ispisivala svoje utiske o predstavi.